Copyright 2017 - Custom text here

 

Nu är det ju så att tar man väl hand om sina tomatplantor så får man ju en sådan fantastisk fin betalning i slutet. Tomater!

Även ifall tomaten inte har lika central del i matlagningen här i Sverige som den har i Italien så ändvänds den till mycket så mycket i köket att vi inte får plats med allt här men nedan är en liten samling på våra favoriter!

Göra egna torkade tomater

Torkade tomater är en av våra favoriter att ha i salladen. Många köper dessa i butiken men det är egentligen väldigt enkelt att göra dessa själv och man slipper konserveringsmedel m.m. Sen är det ju rätt kul att bjuda på när släkt/vänner kommer över på middag!

Man kan torka alla sorters tomater. Vi brukar välja en av de större Roma tomaterna eller någon annan lite köttigare tomatsort, då tomaterna innehåller så mycket vatten att de krymper en hel del när de torkas. Vi torkar i ugn eftersom det är det vi har att tillgå men vi har vänner som torkar i torkskåp under en längre period för att sedan kunna ha en lång hållbarhet.

När vi ändvänder lite större tomater så delar vi dom i två delar och häller över en liten minimarinad bestående av citron, salt och lite peppar. Var försiktiga med saltet och pepparn dock, tomaterna drar åt sig en hel del smak när de torkas.

Sätt ugnen på 60 grader och in med tomaterna. Det kommer ånga en hel del när allt vatten pressas ur så gå förbi vid tillfälle och öppna ugnen och släpp ut ångan. Låt tomaterna torka ca 15 timmar i ugnen. Beroende på vilken konsistens ni vill ha så låt torktiden vara mindre. Pröva er fram!

Det som gör en god torkad tomat är ju marinaden! Basen består av Olivolja, lite citron, lite salt och sen är det bara att lägga vad man gillar. Favoriten just nu är Apelsin!

Tomaterna brukar hålla sig ca 2 veckor kylt och fryst hur länge som helst. Vi brukar dock inte frysa så ofta då vi tycker det tar bort en hel del från konsistensen och smaken.

Nedan kommer enkla men VÄLDIGT goda recept!


Karamelliserade tomater (4 pers)

250 tomater (mindre variant typ cocktail eller plommon)

1 dl strösocker

2 msk dragon

2 msk smör

Kryssa varje tomat på toppen. Ge dem ett litet bad i kokande vatten. Ta upp tomaterna och separera skalet. Dela tomaterna i två delar.

Ta fram stekpannan och värm upp den på medelvärme. Smält sockret tills det blir ljusbrunt.Tillsätt smöret med sockret och låt det smälta ihopp. Tillsätt tomaterna och vänd dom försiktigt under ca 2min. Server tillsammans med någon varm ost eller god glass!

 

Bruschetta med tomat (6-8 pers)

6-8 skivor ciabatta eller lantbröd

4 st tomater

Olivolja efter behag

Vitlök efter behag

1 kruka basilika

2 krm flingsalt och peppar

Värm upp olja i stekpannan på medelvärme. Lägg ner brödet i pannan och låt brödet bli gyllenbrunt. Efter att brödet är färdigt gnid in det med vitlök.

Hacka tomaterna i rätt små bitar. Hacka basilikan grovt. Ta fram en skål och blanda detta tillsammans med olivolja, salt och peppar.

Fördela över bröden och garnera med Basilika!


Tomatchutney

0,5 tsk salt

3 msk rödvinsvinäger

400 g tomater

3 msk olivolja

1 st rödlök, finhackad

1 st gul lök, liten, finhackad

2 st vitlöksklyftor, finhackade

3 msk russin

1 tsk kinesisk soja

3 msk brun farin

2 tsk riven färsk ingefära

Hacka löken och värm upp oljan i en kastrull. Släng i löken och låt den fräsa på låg värme ca 4 min. Samtidigt som det puttrar så hacka upp tomaterna. Tillsätt tomaterna tillsammans med lite vatten.

Låt koka på svag-medelvärme i ca 10 min.

Lägg i resten av ingredienserna och låt koka i ung 20 min. smaka av med salt och peppar.


Morötter med chilibakade tomater (2 pers)

1 ask tomater

½ saft och skal Lime

2 msk Olivolja

Morötter

½ Citron

½ Chili

Hacka upp chilin och låt dra ett litet tag tillsammans med ett par matskedar olja. Pricka tomaterna med en gaffel eller liknande. Lägg ner tomaterna i en ugnsform och häll över chilioljan. Låt stå 30 min i 150 graders värme

Skala och hacka tomterna på långsidan innan du lägger ned dessa i stekpannan och låter dom svettas på medelvärme i 3 min

Blanda olivolja, limesaft och skal. Krydda med salt och peppar efter behag och pressa ner citronen. Stoppa ner morötterna i mixen och blanda runt. Låt det dra ca 20 min.

Ta fram ett fat och skapa en fantastiskt kreation med tomaterna och morötterna!


Tomat och Apelsinsoppa (2 pers)

½ kg tomater

Olivolja

1 finhackad Chili

½ dl hackade Koriander

1 Röd paprika

1 lök

2 tsk Socker

½ burk Krossade tomater

3 dl Vatten

saft apelsin

Hacka löken, tomaterna och paprikan.

Värm olivoljan i en gryta. Hacka lök, paprika, tomat och chili och ös ner. Stek tills grönsakerna är mjuka. Hacka upp tomaterna och häll i tillsammans med sockret och vattnet. Detta kokar tillsammans i ung 20 minuter.

När soppan kokat färdigt tar ni fram er stavmixer och ser till att soppan får en härlig konsistens. Hacka upp apelsinerna, ner i soppan och kör ett par varv till mig staven. Låt detta koka i ung 5 min till. Ös ner vatten ifall ni vill tunna ut soppan.

Ner med kryddorna i den mängd ni vill. Slutligen tillsätter ni koriander! Pasar bra med ett gott lantbröd eller liknande!


Tomatsmör (4 pers)

1 knippe Kryddörter

60 g Smör

2 tomater

1 lök

Ta fram smöret du använder och stoppa ner i kastrullen. Låt det smälta igenom.

Hacka upp tomater och lök i fina bitar. Stoppa först ner löken tillsammans med smöret. Därefter tillsätter du tomaterna och låter det koka ihop ett tag. Tillsätt kryddorna och ta fram den form du valt att använda och låt kallna.

Tillsätt tomaterna, koka igenom och tillsätt kryddorna.


Tomater med fetaost (4 pers)

balsamico

6-8 körsbärstomater

100 g Fetaost

1 Rödlök (ifall man gillar det)

Hackade örter

Olivolja

Salt och peppar

Balsamico

Dela på körsbärstomaterna, fina hacka löken och bryt upp fetaosten i smulbitar.

Vispa ihop balsamico och olivolja med salt och peppar tillsammans med de hackade örterna, häll över salladen, och låt stå i 5 minuter innan servering.

 


f t g