Första beslutet du behöver ta är vilken typ av tomat du vill odla. Vill du ha höga tomater, busktomater eller kanske cocktailtomater? Fördelen med höga tomater är att de ger högst avkastning men samtidigt så blir växtligheten ett par meter höga så plantorna kommer behöva utrymme för att bindas upp längre fram i deras livscykel. Tomaterna odlas med fördel i växthus då de är lite känsligare för kyla men kan även odlas på balkongen. Tänk på att isolera plantorna ifall sommaren inte är lika varm (lägg på lite plast eller fiberväv) som vi alla brukar hoppas att den är. Höga tomater kommer behöva tjuvas ; tomaten växer på en enda stam och man nyper av sidoskotten. Busktomaten växer sig ca 40-70 cm hög och kan behöva bindas upp beroende på hur hög den växer, däremot så slipper du nypa av sidoskotten och då dessa klarar av kyla bättre så klarar den sig i de mesta temperaturer under sommaren. Cocktailtomaten i sin tur behöver inte särskilt stor plats. Vi brukar ställa ett par plantor på fönsterbrädet. Blanda gärna olika färgkombinationer och byt ut blomkrukorna! Tomater finns i så många färger.

Tomaterna är ett släkte som behöver mycket vatten. Det är väll egentligen inte så svårt att gissa när man sätter tänderna i en saftig tomat (!) men värt att framhäva. Ett tips är att odla i speciella plasthinkar som har överfyllningshål ca 5 cm upp från botten. Det gör att rötterna bara delvis kommer ner till vattnet och aldrig kommer ”drunkna”. Du behöver inte tänka så mycket utan så fort du ser att jorden är lite torr och det inte finns något vatten kvar i underdelen så är det bara att ösa på mer vatten tills det kommer ut vatten genom dräneringshålen. Plantorna brukar klara sig ung. 1 vecka på detta. Allt såklart beroende på hur varmt det är!

Tomaterna behöver inte bara kärlek i form av vatten utan värt är även att tänka på stora temperaturskillnader. Sätter man ut plantorna innan sommaren är här så är det ofta så att det är för kallt på natten och när solen kryper fram på morgonen så blir temperaturspannet för stort. Det kan leda till att tomaterna spricker eller bli disfigurerad. Se därför till att sätta ut plantorna i rätt tid.

Tomater behöver även näringsrik jord. Antingen så går du till närmaste jordhandel och ser till att få fin jord eller så går du ut till närmaste jordhög och tar egen, som du själv tillför extra näring till. Extra näring kan tillföras genom exempelvis nässelvatten eller lite gödsel i någon form. Ett tips är att lägga lite finfördelat gräsklipp över jorden då detta inte bara höjer näringsvärdet utan även ser till att fukten håller sig längre i jorden

Sådden

Första steget för att ha din egna lilla tomatodling är såklart att så tomaterna.

Sådden brukar ta ca 6-10 veckor beroende på art och uppväxtförhållanden. Vi vill ju sätta ut våra plantor på balkongen och som vi sa tidigare så behöver vi se till att få ut dom när det inte är så kallt på natten. Tumregeln är att vi startar i början på April med sådden så att tomaterna är klara att planteras ut i slutet på maj.

Ta fram en bricka eller något objekt där du kan strö ut näringsfattig jord på. Ta fram dina frön och strö över jorden (fröna trivs på ca 1 cm djup) och vattna lite försiktigt tills jorden är fuktig. Täck över brickan med lite plast eller vad du nu har till hands (en stor plastpåse?) och ställ sedan brickan åt sidan på någon undanskymd plats i ett par dagar tills fröna börjar gro.

När du ser att skotten börjar skjuta fram så tar du fram en 6-8 cm:s kruka och för över plantan dit. Har du inga sådana till hands så kan du tillverka någon av en mindre mjölkkartong eller liknande. Se till att packa dessa med lättpackad planteringsjord (jorden ska gå upp till första bladparet) och ställ i ett litet vattenbad tills jorden inte tar åt sig något mer vatten. När jorden har fått åt sig allt vatten så tar du fram en tallrik och ställer plantorna där på.

För att plantorna ska få utrymme att växa så behövs nu massor med energi från solen. Ställ dina plantor vid ett fönster där solen ligger på under största delen av dagen så att de hamnar i direkt solljus. Märker du att plantorna inte gror som tillbörligt av någon anledning så får dom inte tillräckligt med ljus och du får då hjälps dom lite på traven i form av att ställa dem under ett lysrör (eller lågenergilampa lämpad för just detta ändamål) under natten. Plantorna ska ligga ca 5 dm ifrån ljuskällan. Plantorna vill i detta läge inte ha lika varmt omkring sig som tidigare (15-18 grader) så har du krukorna i fönstret så se till att det inte finns någon värmekälla i närheten. Jorden ska vara fuktig så vårt tips är att du duschar ytan med vatten, med jämna mellanrum, så att plantan känner sig ompysslad.

När plantan börjar växa till sig och rötterna når ut till krukkanten så är det dags att omskola till ett nytt hem. Är du osäker på ifall du nått det stadiet så är det bara att försiktigt lyfta plantan och titta efter, tumregeln är att plantan ska vara ca 15 cm om du gör detta. Gör precis som tidigare, fyll med lättpackad jord och se till att jorden går upp till första bladparet, se till att plantan känns stabil och vattna.

Tills det blir dags att sätta ut våra plantor på balkongen ser du nu till att vattna och hålla tomatplantorna i solljus. Blir plantorna för rangliga eller växer dom för dåligt så får dom antingen för lite ljus, för lite näring, har för lite jord i krukan eller får för mycket värme. Märker du att plantorna inte växer som de ska så kan du ge lite hjälp på traven genom att vattna med lite gödselvatten istället för vanligt vatten. Titta på miljön dom står i och ta actions efter det. Annars får du prata med dina tomater, röra lite vid stjälken så att dom känner sig älskade. Nu är inte detta bara skrock utan plantorna är vana vid att vinden blåser och att naturen spelar sina små spratt så detta stimulerar plantan att växa. Märker ni efter att tag att plantan blir alldeles för ranglig så kan man använda sig av det s.k. potatisknepet. Ni tar upp plantan hela vägen till roten och lägger den på sidan, drar bort bladen tills den blir av tillräcklig höjd, begraver ”stjälken” upp till bladhöjd igen och böjer plantan uppåt. Detta gör inte bara at plantan blir av bra höjd utan detta kommer även göra att rotsystemet blir starkare (när nya rötter bryter ut från stjälken) och att tomaterna kommer hamna längre ner på plantan.

Utplantering

När det börjar närma sig utplantering på balkongen så är det bra ifall plantorna får lite tid att vänja sig vid temperaturskillnaderna på balkongen. När det är ca 2 veckor kvar brukar vi därför ställa ut plantorna på balkongen en timme eller så under dagen och sedan öka successivt fram tills det är dags!

Att tänka på när plantorna ska få sitt slutgiltiga hem är

Beroende på vilken typ av tomatplanta du har valt så varierar storleken. Placera gärna plantorna efter väggen så du kan binda upp dom enklare.

Se till att platsen du väljer är den sida där mest solljus letar sig fram. Oftast är detta sidan som har söderläge.

När du planterar ut dina tomater så kan det inte vara någon frost på natten. Då det skiljer sig från år till år, se till att vara uppmärksam. Vill du vara på säkra sidan så kan du, beroende på ifall din balkong är inglasad, se till att ha en frostvakt ute.

Är det högväxande tomatplantor kan det var en ide´ att fästa något pinnsystem, bakom plantorna mot väggen, så du enkelt kan binda upp stammen senare.

Temperaturen ska stadigt ligga över 8 grader.

Nu ska då dina plantor omskolas till sin slutgiltiga kruka. Ändvänd er gärna av en 20 liters kruka. Vissa tycker det är bättre med större baljor eller kar. Är det så att ni har valt en småvuxen sort så anpassar ni såklart er efter det! Väljer ni baljor eller liknande så se till att plantera plantorna med ca 40-50 cm mellanrum.

Underhåll

Nu har vi vår lilla tomatodling på plats. Vad ska vi då tänka på för att våra tomatplantor ska trivas och producera goda och friska tomater?

När det kommer till att vattna plantorna så ska det inte över vattnas. Vattna plantorna regelbundet men låt dom inte stå i vatten. Håll jorden i en fuktig svart status. Precis som med allt annat som växer så säger plantan till ifall den inte får tillräckligt med vatten och börjar sloka. När du ser över vattnet så passa på att luckra upp jorden med jämna mellanrum så att plantan kan andas.

Har du som jag föreslagit tidigare, ställt plantan mot en vägg och fäst någon pinne mot väggen, så blir det lättare att binda upp plantan. När plantan når den höjd att den börjar vika så sätt ner en pinne någon decimeter ner i jorden och bind plantan gentemot den. Antingen kan ni låta den växa upp mot väggen eller låt den luta sig helt mot pinnen. Ta ett snöre och gör en liten knut runt stammen och fäst stammen kring pinnen. Inte svårare än så.

Har du valt höga tomater så uppkommer behovet av att i vissa fall toppa och nypa bort skott. Tänk på att det ska vara en stam från varje punkt på plantan. Genom att göra detta så blir plantan mer effektiv och ser till att energin går till dina tomater istället för att gå till stammen. Med busktomaterna så kan du behöva toppa men du slipper att nypa bort skott. Annars är det som allt annat som växer. Klipp bort skämda delar. Rensa från visset. Täck jorden med gräsklipp emellanåt.

När det kommer till ohyra så skiftar det beroende på vart i landet du är. Märker du att tomaterna drar åt sig ohyra så kan du tänk på att inte lämna rutten frukt eller liknande. Håll plantan ren och glad.

Shoppinglista

Blomsterpinnar

Tomatfrön

Krukor i olika storlekar

Blomsterjord

Vattenkanna