odla tomaterUnder rubriken ”Odla dina egna tomater på balkongen” gick vi igenom hur man kan gå tillväga för att dra igång och underhålla sin alldeles egna tomatodling. Det är inte en särskilt avancerad process, och det huvudsakliga man bör komma ihåg när man väljer att odla tomater är att hålla koll på temperaturen och att se till så att de aldrig blir uttorkade. Det vi däremot inte gick igenom var de många anledningar som finns till varför man ska göra det, och faktum är att det finns riktigt många fördelar.

Varför odla egna tomater?

Så, varför ska man odla tomater? Det är den stora frågan, och det kortfattade svaret är att det finns väldigt många fördelar med det. En del fördelar är av praktiskt slag medan andra är av mer känslomässiga, men oavsett hur man ser på saken så finns det många anledningar till att tycka om sin tomatodling.

Du behöver inte köpa tomater

Du kommer antagligen att spara in några slantar genom att inte behöva införskaffa dina tomater i affär, vilket alltid är trevligt. Men framförallt så behöver du inte bege dig till affären för att handla varenda gång du blir sugen på att göra en smörgås med tomat eller fixa ihop en sallad. Det är en riktigt härlig känsla att istället kunna öppna balkongdörren och välja vilken av tomaterna man vill ha.

De smakar mer

odla tomaterAtt affärer landet över har dålig koll på hur man på bästa sätt förvarar de frukter och grönsaker som finns i grönt-avdelningen är inte direkt en hemlighet. Och det faktum att tomaterna ofta ligger så kallt att de mer eller mindre blir frostskadade går givetvis ut över deras smak! Men en annan faktor som är starkt bidragande är att tomater ofta massodlas i stora växthus där samma jord använts så många gånger att den helt enkelt blivit urvattnad. Men det händer inte om du valt att odla tomater ute på din balkong.

Du kan laga mat med hemodlat

Tomaterna man odlar på egen hand smakar som tidigare nämnt mer, och det gör att de blir extra roliga att laga mat med. Det är inte mycket som slår tomatsoppa gjord på egenodlat, och som pricken över i kan man dessutom baka sitt eget bröd att ha till. Dessutom är det givetvis roligt att odla tomater tack vare känslan man får av att kunna tala om för folk att man odlat det som maten är gjord på – För litegrann får man ändå lov att skryta.

Du har full kontroll över processen

Om du inte tycker om tanken på att kemikalier av olika slag används vid odlingen, eller om du helt enkelt bara är trött på smaklösa tomater, så är det perfekt att odla sin egen mat. När du har hand om odlingen från jord till bord kan du nämligen kontrollera varje steg av processen, och inget kommer i kontakt med dina tomater om du inte vill det.

Det är en trevlig hobby

Det kanske inte är alla som tycker om att vattna sina växter, men de allra flesta tycker att det är roligt att se resultat. Och resultat ser man definitivt när man väljer att odla tomater, särskilt när de färgglada tomaterna börjar lysa upp växten. Ifall man får mersmak kan man dessutom plantera fler typer av matväxter, och det är många som är relativt enkla att ta hand om i en balkongplantering.