Så du vet vad en tomat är. Den är röd? Tomaten har faktiskt lika många färger som en akvarellmålning beroende på vilken variant du pratar om. Det finns mycket man inte vet här i världen och kunskap om en tomat är inget undantag. Vi vill råda bot på detta och här är hittar du lite som du kanske inte visste tidigare!

Lycopen

Många studier som har gjorts med tomaten har visat på att den ger ett visst skydd mot cancer. Vissa studier talar för ett större skydd och andra mindre. Vad är det då som gör att konsumtion av tomater ger ett visst skydd mot cancer? I tomaten så finns en av de mest kraftiga naturliga antioxidanterna lycopen, ett karotin. Lycopen är det som ger tomaten dess röda färg och framställs inte av kroppen utan behövs intas från föda. Det som gör lycopen så speciellt är att det är det enda karotin som inte omvandlas till A-vitamin när det tas upp av kroppen vilket gör att den har en sådan stark antioxiderande effekt.

Det finns flera intressanta studier men de två som är av störst intresse kommer från cancerinstitutena Mayo Clinic och American Institute for Cancer Research. Mayo Clinic utförde en studie under 5 år som omfattade 4800 män där de som åt 10 st tomatbaserade rätter per vecka minskade risken att få prostatacancer med 1/3 jämfört med patienter som åt två rätter per vecka.

American Institute for Cancer Research utförde en studie på 33 patienter, 30 dagar innan sin operation, med långt gången prostatacancer. Patienterna delades upp i två grupper, där den ena fick Lycopen (15mg/dag) och den andra hälften fick sockerpiller. Efter operationen så visade det sig att den gruppen som hade intagit Lycopenet visade på en mindre aggressiv tumör och den hade även minskat i omfång. Nu ska dock inte den dosen intas av en vanlig person varje dag då det motsvarar ungefär 1.5 kg tomater.

Nu är det så att det Lycopen inte bara är bra mot cancer den har även andra effekter. Bland annat så skyddar den mot UV-strålar så nästa gång du ska ligga och pressa på stranden så ät i dig ett par tomater innan!

En liten historielektion

Tomaten kommer ursprungligen från Latinamerika och troligen var det en spansk conquistador vid namn Hernán Cortés som tog med sig tomaten över till Europa efter att ha erövrat en aztekisk stad (dåvarande Mexico city) 1521. Vissa tror dock att det var Christoffer Columbus som tog med sig den redan 1493.

Det första som skrevs om tomaten i Europa var 1544 Pietro Andrea Mattioli, en Italiensk fysiker och botanist, beskrev att den skulle delas upp i delar för att sen kokas. När den var kokt så skulle den sen kryddas med salt, peppar och olja.

Från Spanien och Italien så spred sig tomaten ut till övriga Europa och nändes för första gången i text i England 1590, då det första som sas var att den var giftig. Det är trott att tomaten inte spreds till Mellanöstern förrän 1800 ungefär, av en herre vid namn John Barker. Svårt att tro med tanke på att den är en sådan central del av matlagningen där.

Nedan kommer lite du kanske inte visste om tomaten. Många tror att tomaten är en grönsak men det är faktiskt en frukt. Ordet Tomat kommer från Spanska tomate vilket i sin tur härstammar från Nahuatl ( Uto-aztekiska språkfamiljen ) ordet tomatl. Världsrekordet för den största tomaten är 3.52 kilo och odlades fram av Gordon Graham 1987 i Edmond, Oklahoma. Ingen liten tomat det.

Vi skulle kunna kalla tomaten för varg-persika ifall man direktöversätter från det latinska namnet. Det latinska namnet för tomat är nämligen Solanum lycopersicum. Lyco betyder varg och persicum persika. Uppkomsten av det något det originella latinska namnet kan spåras tillbaks till tyska myter om varulvar. Tomaten var så lik den frukten som användes i den dryck som transformerade häxor och trollkarlar till varulvar så att den kom att kallas varg-frukt. Även ifall vi bara ser få arter av tomater i våra svenska butiker så finns det över 7500 olika varianter av tomat.

Alla vet vi att tomaten har många olika användningsområden. I Spanska staden Buñol förvandlas tomaten till ett fruktat vapen under den årliga La Tomatina. Världens största tomatfight!

Tomaten fick sitt stora genomslag i Italien först på 1800-talet när man märkte vilken fantastisk kombination den gjorde tillsammans med pastan

Normal vikten på en tomat är 100 g. De minsta tomaterna mäter 4-5 m.m. i diameter. Turkiet producerar nästan lika mycket tomater för försäljning som USA gör. Tomater är godast när dom inte förvaras i ett kylskåp utan ligger i rumstemperatur. Världens största ”tomatträd” hittar man på Walt disneys resort i Florda. ”trädet” lyckades ensam producera 32000 tomater, vilket är ett världsrekord. Sist men inte minst så kommer ett par tomat skämt. Tyvärr så är inte tomatsskämt de roligaste i världen men någon kanske drar på smilbanden!

Två tomater skulle gå över en gata. När tomaterna hade kommit halvvägs över gatan så blev den ena överkörd. Den andra kastade ett kritiskt ögonkast på sin vän och sa: Kom nu ketchup så går vi. Två paranoida tomater hade lyckats fly från sin odling. Plötsligt såg de båda en stor grönsaksträdgård i horisonten. När de passerade tomatodlingen så böjde sig den ena tomaten till den andra och sa: Säg ingenting men jag tror vi är förföljda. En dam kom in till en porrbutik och ville köpa tomater , expediten svarade : Tyvärr, vi säljer inga tomater här. Damen rynkade lite på näsan och frågade : har ni dill då?